Урочисте відкриття погруддя Великому Кобзареві - Тарасу Григоровичу Шевченку

25.10.2016 22:00

Урочисте відкриття погруддя Великому Кобзареві - Тарасу Григоровичу Шевченку

 

.IMG 8494

23 жовтня у селі Пили незвичайний день. Селяни зібралися на відкриття погруддя українському мислителю, поету, художнику і просвітителю, Великому Кобзареві – Тарасу Григоровичу Шевченку, яке створювалося завдяки старанням і особистим внеском керівника відділу культури і туризму Галини Фесюк та її брата, приватного підприємця Петра Бурила.

У заході брали участь: перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур, голова Жовківської районної ради Роман Горбань, заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук, голова Добросинської сільської ради Галина Гец.

IMG 8585

На церемонії відкриття погруддя, перший заступник голови облдержадміністрації Ростислав Замлинський звертаючись до присутніх наголосив:«Шевченко заклав у свідомість кожного українця особливі речі: волю і гідність.Ми живемо у вільній, незалежній державі, про яку Шевченко міг тільки мріяти і писати. Тарас Григорович твердо вірив, що повсталий народ порве нарешті кайдани рабства і побудує нове суспільство, вільну, нову сім’ю, де б і його, поета, не забули «пом’янути незлим тихим словом». Тому ми не повинні забувати його заповіти, вірити, надіятися на краще та світле майбуття. А запорукою цього – нехай буде щира молитва за Україну та український народ!»

IMG 8612

В свою чергу керівник району Надія Щур привітала громаду села Пили словами Т. Г. Шевченка:

«….Полюбіте щирим серцем

Велику руїну,

Розкуйтеся, братайтеся,

У чужому краю

Не шукайте, не питайте

Того, що немає

І на небі, а не тілько

На чужому полі.

В своїй хаті своя й правда,

І сила, і воля….»

Щирі слова про великого українського поета, значення його творчості і впливу на історичний розвиток нашої держави лунали від Романа Горбаня, Галини Гец, Галини Фесюк, скульптора п.Василя, Олеся Ганущака та гостей з Коростеня, які привезли святу землю з Чернечої гори, що у Каневі.

Погруддя Тарасу Шевченку освятив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці о.Микола Віновський.

З нагоди відкриття погруддя відбувся концерт, де хор Крехівського Василіанського монастиря (регент о.Василь Мендрунь) виконував пісні на вірші Тараса Григоровича Шевченка.

Від нині в селі буде стояти погруддя Тараса Шевченка – символ вольності і відваги, мудрості і віри. Сюди будуть приходити молодші і старші, хтось покладе квіти, а хтось пригадає борців за волю України. Дух Тараса Шевченка і його творчість завжди будуть підтримувати віру і надію в те, що український народ був і буде непереможним.

IMG 8537

IMG 8624

IMG 8646

IMG 8687

IMG 8678

IMG 8682

IMG 8691